Slik kobler du lydplanken til en TV for den beste lydkvaliteten - Pluggen - HelloTech (2024)

Hvis du ser på baksiden av lydplanken, kan du legge merke til flere forskjellige typer tilkoblingsporter. De fleste lydplanker i disse dager kommer med minst én HDMI-port, mens andre har optiske porter, RCA-porter og mer. Her er alt du trenger å vite om hvordan du kobler TV-en til lydplanken, og hvilken kabel du bør bruke for å oppnå best lydkvalitet.

HDMI: Den beste måten å koble en Soundbar til en TV

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (1)

Den beste måten å koble lydplanken til TV-en på er med en HDMI-kabel. Dette er fordi HDMI overfører lyd digitalt, noe som betyr at den vil være i sin rå og ukomprimerte form. Så HDMI-kabler kan håndtere den mest avanserte lydplanken, inkludert de med surroundlyd.

De fleste TV-er har i disse dager flere HDMI-porter (High-Definition Multimedia Interface). Men for å koble til en lydplanke, må du sørge for at TV-en din har en HDMI ARC (lydreturkanal).

For å finne ut om TV-en din støtter HDMI ARC, sjekk etikettene ved siden av portene på baksiden eller siden av TV-en. Hvis du ser minst én HDMI-port som er merket ARC, betyr det at du kan bruke en HDMI-kabel til å koble lydplanken til TV-en. Du må også sørge for at lydplanken har en HDMI ARC-port, men det har de fleste modeller i disse dager.

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (2)

Du kan også se en HDMI-port på TV-en eller lydplanken som er merket eARC (enhanced audio return channel). Denne typen HDMI-tilkobling finnes vanligvis bare i high-end TV-modeller i disse dager, men den blir stadig mer populær.

HDMI-ARC vs HDMI eARC

HDMI eARC er en nyere teknologi som tilbyr høyere hastigheter og høyere båndbredde enn forrige generasjon. Med en HDMI eARC-port kan TV-en sende mer data til lydplanken, noe som betyr at lydkvaliteten blir bedre.

Mens ARC støtter komprimert 5.1 surroundlyd, støtter eARC ukomprimert 5.1 og 7.1 surroundlyd. Den støtter også høyere bithastigheter, slik at du kan få ekte Dolby Atmos og DTS:X med en eARC-tilkobling. Det nye formatet har også innebygd leppesynkroniseringskompensasjon, en funksjon som kun er valgfri med HDMI ARC.

HDMI eARC er bakoverkompatibel, noe som betyr at du fortsatt kan bruke lydplanken hvis den har en eARC-port og TV-en bare har en ARC-port. Men hvis TV-en din har en eARC-port, bør du vurdere å skaffe deg en lydplanke som også har en eARC-port. Ellers vil du ikke kunne dra full nytte av TV-ens lydkvalitet.

Les mer:Hva er forskjellen mellom HDMI ARC vs eARC?

Slik kobler du lydplanken til en TV ved hjelp av HDMI

For å koble lydplanken til TV-en, kobler du den ene enden av HDMI-kabelen til ARC- eller eARC-porten på TV-en og enden til OUT-porten på lydplanken. Sørg for at du har en HDMI 1.4-kabel for en ARC-tilkobling eller en HDMI 2.1-kabel for en eARC-tilkobling.

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (3)

Hvis du har mer enn én HDMI-port på lydplanken, kan IN-portene brukes til å koble til andre enheter, for eksempel spillkonsoller, Blu-ray-spillere og mer. På denne måten trenger du ikke koble alle enhetene dine direkte til TV-en, noe som kan gjøre det lettere å koble fra kabler, spesielt hvis TV-en er montert.

Når du kobler til lydplanken, må du kanskje også endre lydinnstillingene på TV-en. Mens de fleste TV-er vil automatisk oppdage når en lydplanke er koblet til, kan det hende du også må endre TV-lyden til riktig ekstern høyttaleralternativ. I noen tilfeller kan du også laste ned en app på smarttelefonen for å kontrollere enkelte funksjoner på lydplanken.

Optisk:Den nest beste kabelen for å koble en Soundbar til en TV

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (6)

Hvis TV-en din ikke har HDMI-porter, er den nest beste måten å koble til lydplanken på med en optisk kabel. Disse kablene er også i stand til å overføre lyd digitalt, så lydkvaliteten som produseres av optiske kabler er nesten like god. De jobber også med surround-lydsystemer.

Mens HDMI-kabler er i stand til å overføre høykvalitetslyd for 7.1-surroundsystemer, kan optiske kabler bare fungere med komprimerte 5.1-surroundlydsystemer. Hvis du har en eldre AV-mottaker, vil den ikke ha noen HDMI-porter, så optiske kabler vil være det nest beste alternativet for å koble TV-en til surroundlydsystemet.

Les mer:Hvordan sette opp et surroundlydsystem

Slik kobler du Soundbar til en TV ved hjelp av en optisk kabel

For å koble lydplanken til en TV med en optisk kabel, kobler du den ene enden av kabelen til den optiske OUT-porten på TV-en. Koble deretter den andre enden til Optical IN-porten på lydplanken. Avhengig av TV-en og lydplanken kan denne porten også merkes som Digital Audio Optical Output.

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (7)

Etter at du har koblet den optiske kabelen til de riktige portene, er det best å se lydplankens håndbok for å finne ut hvilke trinn du må ta for å aktivere lydplanken.

Hvordan koble en Soundbar til en TV uten HDMI eller optiske porter

Hvis TV-en din ikke har HDMI- eller optiske porter, er den beste måten å koble dem på med RCA-kabler. Dette er de grunnleggende røde og hvite portene du ser på noen eldre TV-er. Imidlertid vil de fleste nyere TV-er ha bedre alternativer.

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (8)

Hvordan koble en lydplanke til en TV ved hjelp av RCA-kontakter

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (9)

For å koble TV-en til en lydplanke med RCA-kabler, kobler du de røde og hvite kablene til Audio OUT-portene på TV-en. Koble deretter de røde og hvite kablene til audio IN-portene på lydplanken.

Koble en Soundbar til en TV via Bluetooth

How To Connect Your Soundbar to a TV for the Best Audio Quality - The Plug - HelloTech (10)

Hvis du vil gå den enkle ruten, kan du koble lydplanken til TV-en via en Bluetooth-tilkobling. Lydkvaliteten vil ikke være like god som å bruke digitale tilkoblinger, men det betyr at du kan koble lydplanken til TV-en trådløst.

Slik kobler du Soundbar til en TV via Bluetooth-tilkobling

For å koble lydplanken til TV-en din via Bluetooth, bør du se enhetens håndbøker. Men generelt vil lydplanker ha en Bluetooth-knapp på fjernkontrollen eller på selve enheten. Du trenger bare å trykke på en av disse mens lydplanken er slått på for å begynne å pare den med TV-en.

TV-ens Bluetooth-bryter kan vanligvis finnes ved å navigere gjennom menyen. Bare bruk fjernkontrollen til å gå gjennom alle innstillingene. Hvis TV-en din ikke er Bluetooth-kompatibel, kan det hende du må kjøpe en Bluetooth-adapter som du kan koble til en av TV-portene dine, men dette fungerer kanskje ikke for alle TV-modeller.

Les mer:De beste lydplankene for ethvert budsjett

HelloTech-redaktørene velger produktene og tjenestene vi skriver om. Når du kjøper gjennom lenkene våre, kan vi tjene en provisjon.

Var denne artikkelen til hjelp?

Takk for tilbakemeldingen din, legg til en kommentar her for å forbedre artikkelen

Slik kobler du lydplanken til en TV for den beste lydkvaliteten - Pluggen - HelloTech (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 6065

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.