Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (2024)

Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (1)

Goud en horloges gaan vaak hand in hand. Gouden horloges bestaan al heel lang. Zoals velen denken, bestaan er al sinds de 16e eeuw klokken en zakhorloges met gouden onderdelen. De eerste echte gouden polshorloges ontstonden aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Als je tegenwoordig naar gouden horloges kijkt, zie je dat er een heleboel verschillende namen aan verbonden zijn. Witgoud, 14k goud, verguld, noem maar op! In dit artikel duiken we in de wereld van gouden horloges en geven we je meer informatie over wat deze namen zijn en waar je op moet letten.

Kas Klerx Chief Content

Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (3) Laatste update:

Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (4)

18 kt goud: De puurste vorm?

Is 18 kt goud de zuiverste vorm van goud in horloges? Ja... en Nee. De puurste vorm van goud is 24 kt goud. Dit bestaat uit niets anders dan puur goud. Het probleem hiermee is echter dat het te zacht en kneedbaar is om te gebruiken in horloges. Daarom is het zuiverste karaat goud dat je in horloges kunt zien 18k goud. 18 kt goud bestaat voor 75% uit goud en voor 25% uit andere metalen. De reden dat goud vaak wordt gemengd met andere metalen, is vanwege de zachtheid en de pure kosten van goud. 18 kt goud wordt ook wel 0,750 goud genoemd. Dit is vaak te zien op keurmerken op de achterkant van de kast of op andere delen van het horloge. 18 kt is ook de standaard op de nieuwere Rolex modellen die in goud worden verkocht.

Ook interessant

Mission to Moonshine Gold – Swatch x Omega 14/12/2023 — Timo Klinge
Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (6)

18 kt goud: Wat gooit Rolex in de mix?

Rolex verkoopt ook stukken met verschillende namen en kleuren goud. De voorbeelden zijn witgoud of roségoud. Dit betekent gewoon dat het bestaat uit 75% puur goud, gemengd met een specifiek soort metalen, die de speciale mix een specifieke tint goud geven. Witgoud is bijvoorbeeld een combinatie van 75% goud, zilver, platina, palladium en koper. Deze andere metalen brengen het goud van een meer gelige kleur naar een meer witte glans. Roségoud is een meer roze kleur goud. Het bestaat uit 75% goud, koper en platina. Het koper in deze samenstelling vervaagde na verloop van tijd, daarom heeft Rolex het roségoud veranderd en het percentage platina verhoogd om het vervagen tegen te gaan. Deze samenstelling noemen we tegenwoordig Everose Gold.

Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (7)

14 kt goud: Al jaren de keuze van horlogemakers

14 kt goud was jarenlang de populaire keuze. Door het lagere percentage goud, 58,5%, was de sterkte van deze samenstelling perfect voor het maken van horloges. 14 kt goud, te herkennen aan het 0,585 keurmerk, kan nog steeds een rijke kleur goud laten zien, maar is stevig en duurzaam genoeg voor het gangbare gebruik van horloges. In oudere en vintage horloges werden de lage en middenklasse horloges vaak geproduceerd met 14 kt goud. Daarom worden vintage horloges tegenwoordig vaak zo gezien. Merken als Rolex, Omega en Patek Philippe verkochten horloges met 14 kt kasten tot het einde van de jaren 1970. Vanaf dat moment wonnen legeringen of zuiverder samenstellingen van goud aan populariteit.

Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (8)

9 kt goud: is dit wel goud?

9 kt goud komt ook voor in horloges. 9 kt goud is een samenstelling die slechts voor 37,5% uit puur goud bestaat. In landen als Nederland en de Verenigde Staten mochten horloges vanaf 10 kt goud alleen verkocht worden als 'gouden' horloges. Niet alle landen deelden deze mening. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen konden horloges van 9 kt worden verkocht als gouden horloges. Deze horloges zie je niet zo vaak en zijn niet zo populair vanwege het lage percentage puur goud. Horloges die bestaan uit 9 kt goud hebben vaak een vervaagde roze kleur van goud, en zijn niet zo helder als samenstellingen van goud met een hoger karaatgehalte.

Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (9)

Gouden kap en verguld

Bij zowel Gold Capped als Gold Plated horloges gaat het om een proces waarbij een laagje goud wordt aangebracht op het oppervlak van een onedel metaal. Hoewel dit op beide lijkt, zijn er verschillen tussen de twee wat betreft de dikte van de goudlaag en het fabricageproces. Gold Capped horloges, ook wel Gold Filled horloges genoemd, hebben een dikkere laag goud die op het basismetaal is aangebracht. Het verschil in constructie is dat de goudlaag mechanisch aan het oppervlak van het basismetaal wordt gehecht, meestal door middel van een proces waarbij druk en hitte worden gebruikt. Je kunt een met goud gevuld horloge herkennen aan de achterkant van de horlogekast. De achterkant van de horlogekast ziet er uit als massief metaal in plaats van goudkleurig. Dit komt omdat het dunne laagje metaal alleen op de voorkant van het horloge is aangebracht. Dit is anders dan bij vergulden.

Bij vergulde horloges is een dunnere laag goud aangebracht op het oppervlak van het basismetaal. De goudlaag wordt meestal aangebracht door middel van processen zoals galvaniseren. Als je een metaal galvaniseert, dompel je het stuk metaal onder in een goudoplossing. Wanneer je het stuk metaal belast met een elektrische stroom, trekt het oppervlak van het stuk gouddeeltjes aan uit de oplossing, waardoor er een dunne laag van slechts een paar micron goud op het oppervlak achterblijft. Deze dikte is meestal 20 micron, wat 0,02 millimeter is. Vergulde horloges hebben een gouden kleur aan alle kanten van de horlogekast. Gouden horloges hebben meestal alleen een gouden kleur op de voorkant van de kast. Je kunt dit vaak zien aan de achterkant van de horlogekast. De dunnere laag goud bij vergulden is ook gevoeliger voor slijtage, vergeleken met de dikkere laag goud bij horloges met een gouden dop.

Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (10)

Conclusie: Navigeren door de wereld van gouden horloges

In het fascinerende rijk van de tijdwaarneming schitteren gouden horloges als tijdloze symbolen van elegantie en vakmanschap. Van de weelde van 24 kt goud tot de genuanceerde variaties van wit- en roségoud, deze verkenning van verschillende goudkaraats in horloges onthult de rijke geschiedenis en evolutie van deze felbegeerde uurwerken. Terwijl 18 kt goud heerst als standaard in moderne luxe, laten de unieke mengsels van Rolex, zoals Everose Gold, de toewijding van het merk aan innovatie zien. De blijvende aantrekkingskracht van 14 kt goud, ooit de favoriete keuze van horlogemakers, siert vintage uurwerken van iconische merken als Rolex, Omega en Patek Philippe. Zelfs 9 kt goud, hoewel minder gebruikelijk, vindt zijn plaats in bepaalde markten en voegt een vleugje van de warmte van goud toe aan horloges. Als we dieper ingaan op horloges met gouddoppen en vergulde horloges, ontdekken we de nuances in constructie en duurzaamheid, waarbij dikkere goudlagen in horloges met gouddoppen de tand des tijds doorstaan in vergelijking met de delicatere vergulde tegenhangers. Terwijl uurwerken en vakmanschap blijven evolueren, blijft de allure van gouden horloges bestaan, die niet alleen tijd inkapselen, maar ook een erfenis van kunstzinnigheid en verfijning.

Gerelateerde artikelen

Mission to Moonshine Gold – Swatch x Omega 14/12/2023 — Timo Klinge Welke horloges stijgen in waarde? 13/03/2024 — Timo Klinge Waarde Rolex horloges 23/12/2023 — Timo Klinge

Recente insights

All insights

Zomer Horloges 21/05/2024 — Kas Klerx

Recente insights

All insights

Hoe herken je een neppe Rolex? 17/05/2024 — Kas Klerx Rolex Horloge Banden 29/04/2024 — Kas Klerx
Goud in horloges decoderen: Het verkennen van verschillende karaten, van 24 karaat tot verguld goud (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Mr. See Jast

Last Updated:

Views: 6579

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Mr. See Jast

Birthday: 1999-07-30

Address: 8409 Megan Mountain, New Mathew, MT 44997-8193

Phone: +5023589614038

Job: Chief Executive

Hobby: Leather crafting, Flag Football, Candle making, Flying, Poi, Gunsmithing, Swimming

Introduction: My name is Mr. See Jast, I am a open, jolly, gorgeous, courageous, inexpensive, friendly, homely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.